Interpolis Tulpenprijs

Over de Interpolis Tulpenprijs

Een onafhankelijke jury, bestaande uit een tulpenkweker, broeier, exporteur en teeltadviseur beoordelen de cultivars. Zij bepalen wie de nummer 1 wordt en dus uitgebreid in het zonnetje komt te staan.
Aan de hand van een aantal criteria wordt de uiteindelijke lijst vastgesteld. Het gaat om geregistreerde rassen met een teeltoppervlakte tussen 0,5 en 5 hectare. En dit jaar staan de tulpen niet op potgrond maar op water.

De winnaar van 2018: Replica

De winnaar van de Interpolis Tulpenprijs is Replica van veredelingsbedrijf Hybris. Een tulp met een snelle en voldoende korte kasperiode die goed presenteert in het veilstadium aldus Nico Hof, voorzitter van de vakjury. De jury bestaat uit vakgenoten: ervaren kwekers en broeiers. Dat maakt deze prijs voor mij extra waardevol, aldus de winnaar Ko Schilder, van Hybris. De prijs werd uitgereikt door Annemarie van Dam van Interpolis tijdens de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk op vrijdag 23 februari.

Een unanieme keuze
Replica wordt gezien als terechte winnaar. Niet alleen de korte kasperiode en de presentatie in het veilstadium wordt genoemd maar ook de mooie volle en bolle knop, de bladkleur, de goede bladstand en de lengte zijn heel goed. Dat is waarom de jury unaniem koos voor Replica van Hybris. Een mooi grote knop die al vroeg opkomt, is voor de handel belangrijk. Ko Schilder: “Geweldig dat we voor het tweede jaar op rij winnen. De prijs is een goede promotie voor het tulpenvak en stimuleert ons als telersvereniging om continu te werken aan kwaliteit.”

Op het water en in de grond 
De ingezonden tulpen werden zowel op water gebroeid als op potgrond. Annemarie van Dam: “Het past bij de Vaktentoonstelling én bij de markt die steeds op zoek is naar andere, betere methodes om kwaliteit te verbeteren. Want alleen door steeds te onderzoeken én samen te werken kom je verder. Mooi om te zien dat dat ook bij de uitreiking van de Interpolis Tulpenprijs zichtbaar wordt gemaakt. Wij ondersteunen dat graag!”

Vaktentoonstelling 2019


In de bedrijfsgebouwen van Proeftuin Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost vindt van 14 tot en met 17 februari 2019 de zesde editie van de Vaktentoonstelling plaats. Na het succes van 2018 is het programma nog verder uitgebreid. Dit maakt de Vaktentoonstelling een uitstekende ontmoetingsplaats voor vakgenoten en zakelijke relaties.