Winnaar Tulpen top 10 editie 2020

Tulp Roeska behaalt Interpolis Tulpenprijs tijdens Vaktentoonstelling 

Zwaagdijk – De enkele paarse Roeska, veredeld door Marax, gaat dit jaar door het leven als de meest belovende nieuwe tulp van 2020. Dat bleek tijdens de Vaktentoonstelling, waar deze tulp de Interpolis Tulpenprijs 2020 in de wacht sleepte. Roeska werd gekozen uit tien bijzondere nieuwe rassen, waarvan de dubbele roze Double Twist (J.A. Borst Bloembollen) de derde plaats behaalde en de rood-witte enkele Crossover (Remarkable) de tweede.
Tijdens de prijsuitreiking was er ook aandacht voor de leerlingen van het Clusius College, die over de hele Vaktentoonstelling heen bloemwerk hadden verzorgd. Het mooiste bloemstuk bleek te zijn gemaakt door Ester van Splunter.

Sectormanager agrarisch Melissa van de Kam-Jacobs van Interpolis reikte de Interpolis Tulpenprijs 2020 uit. Met veel plezier, zoals ze zei. “Interpolis is trots op deze sector die zo veel aandacht aan kwaliteit geeft en daarmee toekomstgericht werkt.”

Ten behoeve van de Interpolis Tulpenprijs worden tien nieuwe veelbelovende cultivars opgeplant en afgebroeid. Van elke cultivar stond een aantal bollen van zift 11 op water en een aantal bollen van zift 12 op potgrond. “Al gauw sprong één ras er uit”, aldus juryvoorzitter Nico Hof. “Een tulp met een mooie bladstand, een goede poot, een snelle groeier die goed lengte maakt. Een vroege broeier bovendien, eentje die mooi kleurt in de klok, wat in de handelsfase alleen maar positief is.”

Veredelaars Mark Ruiter en Alex Vroling zijn zeer in hun nopjes met de nieuwe Roeska. “We verwachten er binnen één à twee jaar flinke aantallen van in het veilingaanbod. Roeska is een tulp, die wij in het vak ‘hufterproof’ noemen. Een onwijs goede groeier, die niet zweetgevoelig is en dus heel vroeg afbroeibaar. De bol kweekt goed. Ze zitten goed in de huid. In de broeierij geeft hij van relatief lichte bolmaten al zware bloemen. Wij verwachten echt veel van deze paarse schoonheid.”

Voorzitter Niels Kreuk toonde zich tijdens de prijsuitreiking tevreden met het verloop van deze Vaktentoonstelling. “Er zijn veel mensen gekomen om te kijken en te luisteren. We hebben mooie bijeenkomsten mogen meemaken. De Club van 100 wordt steeds groter en er is blijvende steun van sponsoren als Interpolis, de Rabobank, CNB en Hobaho. Hier staat dus een tevreden voorzitter.”

De Vaktentoonstelling is nog open op zaterdag 15 en zondag 16 februari. Bezoekers zijn welkom op de Proeftuin Zwaagdijk, Tolweg 13 in Zwaagdijk.

Vaktentoonstelling 2021


In de bedrijfsgebouwen van Proeftuin Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost vindt van 11 tot en met 13 februari 2021 de achtste editie van de Vaktentoonstelling plaats. Na het succes van 2020 wordt het programma nog verder uitgebreid. Dit maakt de Vaktentoonstelling een uitstekende ontmoetingsplaats voor vakgenoten en zakelijke relaties.