Greenity Talks

Vakavond met Greenity Talks

Donderdag 15 februari om 19.30 uur:

Greenity Talks: praat mee over kwaliteit tulp

Wat is een goede tulp? Een lichte, maar waar de klant blij mee is, of een zware? Wie bepaalt dat eigenlijk, wat een goede tulp is? Daar draait het om bij Greenity Talks op 15 februari op de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk-Oost. Een voorschot op het debat, met de hoofdrolspelers.

Broeiers en de veiling bogen zich al over die vraag, omdat de koopbereidheid terug lijkt te lopen. Ondertussen zijn de tulpenprijzen dit seizoen zeer goed, dus is het misschien helemaal niet zo erg om een tandje lichter te telen. Acht, negen stelen onder de 22 gram in een bos op de supermarktvloer, we hebben het al lang voorbij zien komen. En waarom ook niet, als de consument niet klaagt? Bovendien is er een aantal broeiers die bewust voor een zwaardere kwaliteit kozen en dikkere stelen leveren. Dat zorgt alleen maar voor verscheidenheid op de markt en voor de consument is er dus iets te kiezen.

Arjen Groeneveld

Veilingmeester Arjen Groeneveld van veiling Royal FloraHolland laat zijn licht schijnen over de kwaliteit van de tulpen op de veiling, letterlijk en figuurlijk. Hij ziet in het seizoen op zijn veilterminal de producten voorbij komen, inclusief productfoto. ’s Morgens om half zes loopt hij door de koelcellen, vooral langs nieuwe aanvoerders. Die kunnen soms tips krijgen over presentatie of bijvoorbeeld rijpheid. „Je wil het maximale uit de markt halen, daar wordt tenslotte ook mijn salaris van betaald.” Achteraf bekijkt hij het verloop van de markt, waar kwamen de kopers vandaan en wat kochten ze. „Daarna gaan we in gesprek met de kwekers op basis van de prestaties op de klok. We bespreken de ontwikkelingen en kijken daar soms wel vier jaar terug.” De leverancier moet op de Quality Index uiteindelijk een A krijgen of houden.

Winfried Versluis

Winfried Versluis van Flowers Connect houdt kantoor op een broeierij. Als er klanten komen, willen ze ook in de kas kijken. „We hebben een beurskarakter bij ons verkoopplatform, dus de daghandel verloopt digitaal. We zijn een privaat bemiddelingsbureau en we komen ook vaak bij klanten en eindklanten over de vloer. We zijn altijd bezig met kwaliteit en presentatie, om het op maat in de keten te krijgen. Gewicht en stelen vormen de basis, een goede foto is daarbij onontbeerlijk. Retail is goed bemiddelbare partij, maar we gaan steeds breder handelen. Ook de groothandel komt bij ons om ’s morgens de bloemen in huis te hebben. Het gaat bij ons om 80% tulpen en een aantal seizoensproducten, zoals lelie en pioenroos.”

Versluis in Nieuw-Vennep beheert met Flowersconnect sinds 2016 een marktplaats voor tulpen en andere bloemen. Kwekers kunnen daar zelf hun handel online zetten en kopers kunnen direct van het platform kopen, 24 uur en 7 dagen in de week. „Kwekers kunnen daar ook terecht als ze partijen hebben die ze niet op het afgesproken moment willen of kunnen leveren aan hun klant, om zo via het platform een vervangende partij te regelen.” Tekorten en overschotten worden zo op elkaar afgestemd, is de gedachte. Voordat Versluis zelf met de bemiddeling van bloemen begon, had hij verschillende functies bij Royal FloraHolland en Tulpen.nl. 

Arjan Rood

Ondernemer Arjan Rood broeit tulpen op zijn bedrijf De Wit Bloembollen in Bovenkarspel. Behalve kweker en broeier is hij ook transportondernemer (De Wit Transport) en lid van telerscollectief ColorPack. Dat collectief van zes West-Friese broeiers verpakt en verhandelt tulpen grootschalig en ’streeft naar een gezonde marge bij de handel in grote volumes’, zo meldt de website. De broeiers hebben een accountmanager voor de verkoop, gericht op de grootschalige retail binnen Europa. Een groot deel van de afzet gaat richting Duitsland. Rood: „We leveren wat de klant vraagt, maar ook wat de kweker in het aanbod heeft. Dat wil zeggen dat we altijd streven naar gewicht, maar als we bijvoorbeeld Leen van der Mark tienen broeien en we gaan er vanuit dat daar stelen van 22 gram uitkomen, maar ze blijken 20 gram te zijn, dan gooien we die niet op de hoop. Daar zoeken we een markt voor. We willen wel zwaarder, maar dat kun je niet met een schaartje knippen. Je weet het pas als je die stelen hebt.”

Monique Ooms

Monique Ooms leidt 15 februari 2024 vanaf 19.30 uur namens Greenity het debat. Na een kwart eeuw schrijven voor het vakblad heeft ze wel een beeld van de sector en ze leidde al eerder de Greenity-debatten. De drie zullen het eens zijn over het belang van kwaliteit, maar wélke kwaliteit is de vraag.

Aanmelden

Wat leuk dat u zich wil aanmelden voor de vaktentoonstelling. Via onderstaande knop komt u bij het aanmeldformulier. We nemen snel contact op.

Contact

Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
Nederland

Voor informatie & vragen, neem contact op via info@vaktentoonstelling.nl

 

Volg ons ook op